Nem hasonlít semmihez – Csontváry-kiállítás Csíkban

Nem hasonlít semmihez – Csontváry-kiállítás Csíkban

Vasárnaptól látogatható a Csíki Székely Múzeumban a Csontváry-képek Erdélyben című kiállítás. A tárlaton Csontváry Kosztka Tivadar életművének szinte valamennyi fontos darabja látható. A kiállítás kurátorával, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténészével, Bellák Gáborral a festő híres képe, a Magányos cédrus előtt beszélgettünk. Mint mondta, a jelentős Csontváry-képek közül csak az igazán nagyméretű, 20–30 négyzetméteres alkotások hiányoznak, ezek ugyanis nem fértek be a múzeumnak otthont adó műemlék épületbe, ezt leszámítva azonban a tárlat a festő minden korszakát kellően reprezentálja, „teljes Csontváry-élményt” nyújt a látogatónak. Bellák a festő stílusának előzmények nélküliségére hívta fel a figyelmet, ami miatt ugyan nehezebben értelmezhető, szerinte mégis nagyon szerethető az életmű. 

Péter Beáta

2016. május 06., 12:582016. május 06., 12:58


– A Csíki Székely Múzeum öt termében tematikusan rendezték el Csontváry Kosztka Tivadar mintegy félszáz képét. Miután a nagyméretű alkotások nem fértek be a műemlék épületbe, mit gondol, mennyire nyújt teljes képet a kiállítás az életműről?

– Ismertem a Mikó-vár kiállítótereit, jártam itt tavaly, felmértem a helyiségeket, hogy mi mekkora, és az alapján elképzeltem, hogy ez a tér körülbelül hány műtárgyat tud befogadni. Szerettük volna minél teljesebben bemutatni az életművet, hogy aki idejön, annak ne legyen hiányérzete. Nyilvánvalóan a nagyméretű, húsz-harminc négyzetméteres képeket nem hoztuk el, de azokat leszámítva az életmű legkorábbi és legkésőbbi képei is itt vannak, és az életmű szinte minden jelentős alkotása látható.

Itt ülünk most a Magányos cédrus előtt, de itt vannak a nagy jajcei képek, a nagy vízeséseket ábrázoló képek, Csontváry híres önarcképe, a müncheni portrérajzai, tanulmányai, itt vannak a Nápoly környékén festett képei, a jeruzsálemi képekből egy, az athéni képekből kettő. Szinte minden. Úgy gondolom, a tárlat látogatója teljes Csontváry-élményt kap. Megjelent egy szép kivitelezésű katalógus, ebben a bevezető tanulmányom olvasható, illetve a képekről külön leírások, elemzések, értelmezések.

– Csontváry Kosztka Tivadart gyakran úgy emlegetik, mint egyéni stílusban alkotó, különc művészt. Hogyan lehet őt elhelyezni a művészettörténetben?

– Csontváry művészete a művészettörténetben valóban különleges helyet foglal el. Jó ötven éve Csontváryra úgy tekintünk, mint a korszak vagy tán az egész magyar művészet legeredetibb és egyik legjelentősebb alkotójára. De még mindig nem nagyon értjük, hogy miért olyan jelentős ez az életmű, mert semmihez nem hasonlít. Próbáltuk Nyugat-Európában is bemutatni húsz évvel ezelőtt. Nem értették, mert nem hasonlít semmihez sem. Ha most idejönne egy magasan képzett angol, amerikai vagy francia művészettörténész, és megkérdeznénk, hogy mit gondol, mikor készültek ezek a képek, nem tudná megmondani.

Mert ezeknek a képeknek úgymond nincs stílusa. Illetve természetesen van, de nem a nagy stílustörténeti fogalmakkal leírható stílus ez, hanem egy teljesen egyedi világ, és bizonyos értelemben tényleg nem kötődik a korához. Ez az igazán érdekes ezekben a munkákban, magam is egyre inkább azt látom, hogy Csontváry nagyon különc figura. A látásmódja nagyon eredeti, a problémák, amiket keres, a legkülönbözőbb fényviszonyok, a napfény színei, az alkonyatok színei, a különböző fényeffektusok és ezek egymásra való hatása lélegzetelállítóan jelennek meg a művein. A mostani tárlaton külön teremben állítottuk ki az éjszakai és alkonyati képeket.

Csontváry olyan megszállottsággal és kifinomult látással közelített a megjelenítendő problémák felé, olyan elvek mentén, ami nem jellemző egyik kortársára sem. Teljesen eredeti – ez az, ami a mai napig elbűvöli a nézőt. Emiatt talán nehezen érthető, mégis nagyon-nagyon szerethető. Számunkra azért fontos, mert látjuk, hogy ez a miénk. Szeretnénk, ha más is értené, Nyugat-Európa és Amerika, de azt gondolom, hogy egyelőre nem baj, ha nem értik. Az a lényeg, hogy mi egyre világosabban lássuk az ő eredetiségét, amit lehet nevezni nagyságnak is vagy éppen zsenialitásnak. De mindenképp vegyük észre a látásmódja bátorságát, a kifejezésnek, a színezésnek a bátorságát, ezek nagyon fontosak ebben az életműben. Ez a festészetének a legjellemzőbb sajátossága. Aki ide eljön, és így nézi a képeket, maga is meg fogja ezt tapasztalni.

– Miben mérhető a napút festőjének is nevezett Csontváry hatása a magyar képzőművészetben? Voltak, vannak követői?

– Azt mondjuk, hogy ő az egyik legjelentősebb mester, az egyik legjelentősebb festőművészünk, mégis rettenetesen „magányos” a művészettörténetben. Sem igazi előzménye nincs, nem mondhatom, hogy ő valakire is hasonlítana, ugyanakkor követője sincs. Ő nem szívesen beszélt a festészetéről. Az elhivatottságáról mesélt, arról, hogy miért fontos az ő művészete – ahogy ő mondta – az egész magyarság számára, de arról, hogy hogyan készültek a képei, arról soha nem beszélt. Mindig elhárította az erre irányuló kérdéseket, és azt mondta, hogy ez az isteni erőnek a hatása.

Nem voltak közvetlen követői, viszont az 1960-as évektől, amikor Csontváry úgymond „divatba jött”, és megjelent Németh Lajos első tudományos monográfiája róla, és Magyarországon nagy kiállításokon mutatták be a műveit, majd az 1970-es évektől, amikor megnyílt Pécsett a Csontváry Múzeum, ahol a legtöbb műve ki volt állítva, attól kezdve már voltak fiatal művészek, akik a képzeletbeli mesterüknek tekintették őt. De ők se nevezhetők igazán Csontváry követőinek, inkább olyanoknak, akik Csontváry ihletése nyomán dolgoztak. Én leginkább Földi Péter festészetében látom Csontváry erős ihletettségét, nem hasonlít Csontváryra, mégis egy olyan koncentrált minőség az övé, ami a Csontváryéhoz fogható.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján