Az „egekben szárnyalt” a 15. TIFF megnyitója

Az „egekben szárnyalt” a 15. TIFF megnyitója

FRISSÍTVE – A kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak (TIFF) az elmúlt évek egyik leglátványosabb – tériszonyosok számára kifejezetten hidegrázós –, ismét rekordszámú, több mint háromezer résztvevővel zajlott megnyitóján vehettek részt az érdeklődők péntek este, amikor a szervezők hivatalosan is elindították az immár tizenötödik alkalommal megszervezett seregszemlét. 

Kőrössy Andrea

Pap Melinda

2016. május 28., 10:212016. május 28., 10:21

2016. május 29., 19:032016. május 29., 19:03

A TIFF és a fesztiválozók számára évről évre az egyik legfontosabb kérdés, hogy az időjárás partnere lesz-e a rendezvénysorozatnak, és noha nem egyszer mostoha körülmények fogadták a résztvevőket, a mozikedvelők ezúttal a szokásosnál is jobban örülhettek a napsütésnek és a melegnek.

A fesztivál tizenötödik nyitógáláján ugyanis a francia Transe Express utcazenész-társulat lépett fel, amelynek tagjai vizuális és zenei szempontból is egyedi bemutatót tartottak a Főtéren. Az előadók előbb a téren, a népes nézőközönség között végigmasírozva, a produkcióba egy adott ponton a Mátyás király-szoborcsoportot is belevonva fokozták dobpergéssel a hangulatot, majd a társulat tagjait daruval a magasba emelték, ahol egyikük akrobatikus mutatványokkal nyűgözte le a jelenlévőket, míg a többiek folytatták a ritmikus muzsikálást – miközben félkörben „röptették” őket a nézők feje fölött.

Kolozsvár Európa filmes központja

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató szerint péntek este Kolozsvár volt az európai filmes világ központja, az idei kiadásra ugyanis rengeteg külföldi újságíró is érkezett. Giurgiu ugyanakkor ünnepi beszédében elsősorban a nézőknek mondott köszönetet, akik „évről évre eljönnek a fesztiválra”, és akik miatt rendszeresen megszervezik a TIFF-et: „Nagy tapsot önöknek” – fogalmazott a kolozsvári seregszemle igazgatója.

Giurgiu nem először igyekszik hangsúlyozni, hogy a hazai és nemzetközi szinten elismert meghívottak, valamint az elengedhetetlen támogatást nyújtó szponzorok előtt mindenképpen az egyre népesebb fesztiválozó közönséget illeti elismerés, akik élővé és pezsgővé teszik a TIFF tíz napját. Péntek este arról számolt be: amikor néhány napja bejelentették, hogy a rendezvénysorozat díszmeghívottja Sophia Loren olasz filmszínésznő lesz, akinek tiszteletére június 3-án különleges vetítést szerveznek, azonnal elkezdték telefonon hívogatni olyan személyek, akik meghívót kértek az eseményre. „Elmondtam nekik is: nem biztosítunk meghívót, aki ott akar lenni, annak jegyet kell váltania, hiszen a TIFF a közönség fesztiválja” – fogalmazott Tudor Giurgiu.

A fesztiváligazgató azt is megosztotta a jelenlévőkkel, hogy a 15. TIFF első napja nem indult zökkenőmentesen, péntek reggel ugyanis ijedten tapasztalták, hogy a Florin Piersic moziban vizesek a székek. „El kell mondanom önöknek, hogy tudják, ilyen lelkes, kifogástalan munkát végezni kívánó emberekkel dolgozunk együtt, akik éjszaka minden ülőhelyet megmostak” – magyarázta Giurgiu. Sajnos a székek nem száradtak meg reggelre, így az első vetítéseket el kellett halasztani, a délutáni óráktól azonban már gőzerővel üzemelt a filmszínház, amelyet birtokukba is vettek a programfüzetet vagy éppen a fesztiválújságot lapozgató nézők.

A fesztiváligazgató beszédében a Számvevőszéknek is odaszúrt, amely elmondása szerint néhány éve „különleges figyelmet” szentel a fesztivál pénzügyeinek. Giurgiu egyrészt arról biztosította őket, hogy a seregszemle minden esetben tisztességesen jár el, ugyanakkor arra kérte a hatóságot, hogy változtassa meg a kulturális rendezvényekkel szembeni attitűdjét, és inkább járuljon hozzá ezek sikeréhez.

A TIFF másik „atyja”, Mihai Chirilov művészeti igazgató – szokásához híven – csak röviden szólt a közönséghez. Köszöntőbeszédeiben Chirilov rendszerint a TIFF aktuális kiadására érkezett alkotásokat ismerteti, illetve általa kihagyhatatlannak tartott vetítéseket ajánl, a péntek esti megnyitón pedig úgy fogalmazott: ha nekiállna a sorolásnak, akkor a felkelő nap is a Főtéren érné a jelenlévőket. A művészeti igazgató így csak két filmet ajánlott a fesztiválozók figyelmébe: szerinte kár lenne lemaradni Martin Scorsese 40 éve bemutatott, Robert De Niro főszereplésével készült, Taxisofőr című alkotásáról, amelyet szerda este a Főtéren vetítenek, a másik általa ajánlott program pedig a TIFF „régi barátjának”, Cristi Puiu rendezőnek a legújabb, egyenesen a cannes-i filmfesztiválról érkezett, Sieranevada című drámája, amelyet csütörtök délután láthatnak az érdeklődők.

A 15. TIFF megnyitóján a fesztivál idei, a filmtörténet ismert jeleneteit reprodukáló reklámvideóiban szereplő személyek is bemutatkoztak, akiknek egyébként korábban semmilyen filmes tapasztalatuk nem volt. Kiderült, hogy a Forrest Gumpot alakító előadó például mérnök, a partnerét játszó hölgy pedig orvos, az Arnold Schwarzenegger terminátorját megtestesítő szereplő ugyancsak mérnökként dolgozik, míg a Taxisofőr Robert De Niróját alakító férfi egy mobiltelefonokat árusító helyi szaküzletet üzemeltet. A szereplők elmondásuk szerint rendkívül élvezték a felvételeket, legtöbbjük azonban inkább megmarad eredeti szakmájánál, a talán leghűbb reprodukcióban szereplő „monostori taxisofőr” ugyanakkor – a közönség nagy derültségére – úgy fogalmazott, hogy egyelőre nem tud betelni a reflektorfénnyel. A megnyitón egyébként egyetlen politikus sem szólalt fel, noha a korábbi években például Emil Boc kolozsvári polgármester köszöntötte a közönséget – és szólt néhány szót a helyi önkormányzat támogatásáról, amit amúgy idén is biztosítottak a fesztiválnak.

A hivatalos megnyitó leginkább várt eseménye Nae Caranfil legújabb, 6,9 fok a Richter-skálán (6,9 pe scara Richter) című alkotása volt, amelyet elsőként a világon péntek este mutattak be Kolozsváron a rendező jelenlétében. Caranfil a Filantropika (Filantropica) és A többi néma csend (Restul e tăcere) című alkotásai után ismét bebizonyította, hogy igazi nevettető, a román vígjáték műfajának megkerülhetetlen alakja, aki legújabb produkciójával látványban is egyedit alkotott, a hazai filmekben nem igazán megszokott, mozgalmas, színes képi világot tárt a néző elé.

Válás és szex muzulmán módra

Fesztiválhangulat uralta szombaton is Kolozsvár belvárosát, Assad Fouladkar Szerelem és szex muzulmán stílusban (Bil halal) című filmjének vetítésére valósággal elárasztották a nézők a Florin Piersic mozit. A libanoni rendező alkotása oly sok filmrajongó érdeklődését keltette fel, hogy az már-már meghaladta a több mint hétszáz férőhelyes terem befogadóképességét. Mihai Chirilov művészeti igazgató arra kérte a hosszas sorbanállás árán helyhez jutottakat, kézfelemeléssel jelezzék, ha van mellettük szabad hely, így a tiffezők együttműködésének köszönhetően mindenkinek sikerült leülni, és kényelmesen elhelyezkedve hahotázhatta végig a vetítést. A film három – a rendező szerint valós – szerelmi történeten keresztül mutatja be az iszlámnak a szex, házasság és válás témájához való hozzáállását, s bár az intim helyzetek banalitásán a nézők gyakran felkacagtak, az abszurd jelenetek olykor a nők kilátástalan helyzetére is rávilágítottak ebben a férfi uralta világban.

Az érdeklődés a zárójelenet után sem hagyott alább, a nézők valósággal bombázták kérdéseikkel a vetítésen jelenlévő libanoni rendezőt, akit Chirilov régi barátjaként mutatott be. Assad Fouladkar elmondta, nem véletlenül választotta a komédiát műfajként az arab világban túl intimnek ítélt téma feldolgozására, hisz úgy vélte, a filmben feszegetett kérdéskör jellege miatt drámaként túl „súlyos” lett volna. Bár a forgatókönyvet jóváhagyták a hatóságok, számít arra, hogy az idén nyáron esedékes libanoni bemutató egyeseknél „kiveri majd a biztosítékot”. „Biztos, hogy híres leszek” – jegyezte meg viccesen, amikor arról faggatták, nem tart-e attól, hogy ő lesz az arab Salman Rushdie a témaválasztás miatt. A téma már a forgatás során is kényesnek bizonyult, vallotta be, a sorozatos visszakozások miatt a jeleneteket végül Bejrút örmény keresztények által lakott negyedében voltak kénytelenek felvenni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján
2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról